Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

 

Основна школа у Чајетини почела је са радом 1887. године. Школа је у почетку била смештена у бившој општинској судници. Те године је школа имала 45 ученика свих разреда и једног учитеља. Први учитељ се звао Мијаило С. Јанковић.

Услови у тадашњој школи су били веома лоши. Наиме школа је добила привремену дозволу за рад до издрадње нове школе. Нова школска зграда требала је да се изгради за две године. Међутим, изградња нове школске зграде је због лоше финансијске ситуације стално одлагана.
Тек 1910. године изграђена је нова зграда школе. Имала је три учионице, канцеларију за учитеље, просторију за послужитеља и стан за учитеља. У тој се згради данас налази  Народна библиотека ,,Љубиша Ђенић”.

Током ратова чајетинска школа је радила са мањим прекидима. Међутим, за време ратова школа је претрпела оштећења, тако да после Другог светског рата школа није имала намештај и учила.

Зграда општинске суднице у којој је школа почела са радом


Након Другог светског рата почиње период обнављања школе. 1945. почињу реформе школства у Србији. По тим реформама постоје два нивоа образовања: ниже четворогодишње основно образовање и више образовање - трогодишња гимназија. Због тога је у Чајетини 1946. године отворена трогодишња државна прогимназија. У пролеће 1948. године завршена је изградња нове зграде ниже гимназије. Ту су биле смештене и основа школа и нижа гимназија. У тој се згради и данас налази Основна школа ,, Димитрије Туцовић ". Наставком реформи долази до спајања основне школе и ниже гимназије у јединствену осмогодишњу школу. Септембра 1953. и у Чајетини почиње са радом осмогодишња основна школа.

Од 1956. године школа носи име народног хероја Сава Јовановића Сирогојна. Међутим, 1974. мења се име школе у Основна школа ,,Димитрије Туцовић" Чајетина. То име школа носи и данас. 13. мај, дан рођења Димитрија Туцовића слави се као Дан школе.
Прва зграда школе. Данас је у њој смештена библиотека

Димитрије Туцовић
(1881 - 1914)

Рођен је 1881. године у златиборском селу Гостиљу. Још као средњошколац се упознаје са идејама социјализма. Велика утицај на њега имао је Радован Драговић. 1889. године долази у Београд . Ту је организовао студентске демонстрације. Био је на челу мартовских протеста против краља Александра Обреновића. Због тога је морао да емигрира из земље. После Мајског преврата враћa се у земљу и оснива Социјалдемократску партију. Био је уредник ,,Радничких новина” и ,,Борбе”. Погинуо је у току Првог светског рата 1914. године, као војник Моравске дивизије. Након Другог светског рата његови посмртни остаци су са лазаревачког гробља пренешени на трг Славија. Школа носи његово име од 1974. године. 13. мај, дан рођења Димитрија Туцовића слави се као Дан школе.

Димитрије Туцовић
Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта