Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Предавање на тему циркуларне економије и одрживог развоја у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини

Учитељи наше школе имали су прилику да се упознају са основама циркуларне економије, као неизоставног квалитетног функционисања друштва. Предавање о одрживом развоју и могућностима циркуларне економије одржала је Весна Белчевић, чланица Удружења грађана „Златиборски круг“ из Чајетине, у понедељак, 18.3.2019. године.
Присутнима је представљен концепт пројекта „Модел циркуларне економије у служби заштите животне средине у општини Чајетина“, активности које ће се реализовати, као и поводи и мотиви због којих се пројекат покренуо. Током предавања, направљен је осврт на савремени начин живота, на повећану потрошну, као и на ограничене ресурсе. Презентација је поткрепљена статистичким подацима који говоре у прилог томе да су овакве теме неопходне како би се правилно управљало отпадом и тако омогућила адекватна заштита животне средине. Весна Белчевић је објаснила процес и потребе преласка са линеарног вида економије на циркуларни. Наведени су примери добре праксе, како у свету, тако и у Републици Србији. Истакнута је важност примена овог модела као једног од корака у отварању Преговарачког поглавља 27 (Животна средина и климатске промене) у оквиру преговарања за приступање Србије Европској унији.
Предавање је завршено разменом искустава и идеја којима се може допринети даљем развоју ове значајне теме.

 

Удружење грађана „Златиборски круг“ је почетком фебруара започело реализацију пројекта Модел циркуларне економије у служби заштите животне средине у општини Чајетина. Пројекат  се финансира кроз подршку локалним организацијама суб-грантовима, у оквиру пројекта: „ЕNV.net укључивање питања животне средине Западног Балкана и Турске у политичку агенду ЕУ”. Наша школа је у фебруару потписала Меморандум о сарадњи са Удружењем „Златиборски круг“  и другим васпитно-образовним  установама  на територији општине Чајетина.

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта