Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Јавни интердисциплинарни тематски час посвећен води

У нашој школи обележен је још један у низу тематских јавних часова по којима наша школа постаје препознатљива. Обележаен је Светски дан вода, 22.март, а управо је вода послужила као инспирација за ово дружење. Родитељи, наставници, ученици и чланови Еко-одбора, од ученица са грађанског васпитања имали су прилику да чују нешто више о традицији обележавања овог датума. Ученици су нас подсетили да је чистоћа пола здравља. Вода је темељ живота и основни састојак сваког живог бића. О њеном значају за опстанак живог света говорила је наша гошћа Мирјана Лазовић, медицинска сестра у Дому здравља у Чајетини.

Причу о води употпунили су ученици извођењем занимљивог огледа и причом из физике. О значају воде као непроцењивог природног ресурса говориле су чланице Еколошке секције са Златибора, а штетности у виду поплава чули смо у оквиру географије. Увиђајући да је вода послужила као инспирација многим песницима и писцима, обележавању овог датума припојен је и Светски дан поезије, који се у свету слави 21.марта. Ученици су казивали стихове на српском, енглеском и француском језику. На литерарном конкурсу о води, расписаном у оквиру Међународног програма Еко-школе, на тему „Кад извор пресуши, тек онда знамо вредност воде“, „Жубори поток/река у мом крају“ награђени су следећи ученици у старијим разредима: прва награда- Марија Митић, друга награда- Милица Ковачевић, трећа награда- Катарина Митровић; у категорији млађих разреда: прва нагрда: Катарина Павловић, друга награда- Анђелина Бацетић, Вања Вуловић, трећа награда- Софија Спасенић. Креативне ученице су прочитале своје радове.

Вода је инспирисала и наше ликовне уметнике, а њихови радови могу се видете у оквиру мале изложбе у нашој школи. На ликовном конкурсу награде су освојили: старији разреди: прво место: Александар Бакић, друго место: Ивона Дидановић, треће место: Марија Ђуровић; млађи разреди: прво место: Миа Радибратовић, Наталија Лакетић, друго место: Лазар Михаиловић, треће место: Алекса Вељовић. Час је зачинила и песма „Жубор вода жуборила“ у извођењу школског хора.
Ученици су током припремања и реализовања часа имали подршку својих наставника: Слађане Кузељевић (Грађанско васпитање), Душице Чумић (Физика), Снежане Пашић (Географија), Иване Милојевић (Француски језик), Јасмине Бамбур (Енглески језик), Јелене Маринковић (Српски језик, Драмска секција), Зорице Милосављевић (Биологија), Снежане Тучић (Еколошка секција), Марка Кутлешића (Хор), Јагоде Јеремић (Рецитаторска секција).

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта